Vartioikäiset ovat 12-16-vuotiaita partiolaisia. Vartiotoiminta on partion suola. Vartioiden toiminta on varsin itsenäistä perustuen vartionjohtajan, VJ:n, järjestämään ohjelmaan, mutta tarvittaessa toki VJ saa tukea lippukunnan johtajistolta. Pääsääntöisesti vartiot kokoontuvat kerran viikossa Wartioharjoitukseen eli WH:hon lippukunnan Komion kololla. Vartiot järjestävät myös retkiä lippukunnan kämpälle sekä luontoon laavuissa yöpyen.

Vartioikäisten veljesjoukko järjestää koko veljesjoukon yhteisiä retkiä vähintään pari kertaa vuodessa. Syysretkellä vartiot saavat uusia jäseniä siirtyvistä jermuista. Kerran vuodessa järjestetään Luokkamerkkisuoritukset, joissa vartiolaiset voivat testata erä- ja kansalaistaitojaan. Kesäisin pidetään joko leiri tai vaellus, tai osallistutaan suuremmalle leirille. Perinteisiin yhteistapahtumiin kuuluvat myös salapoliisikisa Valkoinen Torakka sekä PT-kisa Tiituksen Töräys.


Jermuista siirrytään vartioikäiseksi yleensä 12-vuotiaana. Vartio koostuu noin kymmenestä eri ikäisestä tytöstä tai pojasta, joista vanhin on koulutettu toimimaan vartionjohtajana eli VJ:nä. VJ on yleensä 15-16 -vuotias. Vartiosta siirrytään yleensä 16-vuotiaana Vaeltajiin; tähän Syysretkellä tapahtuvaan siirtymiseen liittyy suurta mystiikkaa...

Vartioikäisten veljesjoukonjohtajana eli VIVJJ:nä toimii Sanni "Kaizi" Pohjannoro, vivjj(at)heme.partio.net; hän ottaa myös vastaan uusien vartioikäisten ilmoittautumisia.

Vartioikäisten pukeutumisohje


Tällä hetkellä toimivat vartiot:


Sopulit

Maanantaisin 18-20 Komiolla
VJ Axel "Magma" Lindroos
AVJ Jesperi "Jeppe" Luoto

Naalit

Tiistaisin 18-20 Komiolla
VJ Veera "Era" Melvasalo
AVJ Maaria "Marenki" Alanko
AVJ Aune "Apila" Hyvönen

Hirvet

Tiistaisin 18-20 Karhukololla
VJ Onni "Pommi" Palonkorpi
AVJ Oskari ”Osku” Karhu

Kärpät

Keskiviikkoisin 18-20 Karhukololla
VJ Martta "Panda" Holmberg
AVJ Kerttu "Kepa" Tamminen