Partiopaita

Partiopaita on Suomen Partiolaiset ry:n virallinen ruskea paita. Paidassa on kaksi laskoksellista ja läpällistä rintataskua. Paita kiinnitetään paidan värisillä napeilla alhaalta ylös. Myös hihat kiinnitetään napein. Paidassa on kaulukset.

Oikeaan hihaan kolme (3) senttimetriä hihan saumasta tulee lippukunnan kankainen tunnus. Vasempaan hihaan sauman alapuolelle tulee kaupungin tunnus (Helsinki) ja viisi (5) senttimetriä saumasta tulee piiritunnus. Piiritunnuksen terävä pää osoittaa ylöspäin. Oikean rintataskun yläpuolelle tulee järjestötunnus (Suomen Partiolaiset). Merkki sijoitetaan keskelle rintataskun yläreunaa.

Partiolupauksen jälkeen jokaisella hemeläisellä on oikeus käyttää oikeaan puolen rintataskussa metallista metsänkävijämerkkiä. Merkki kiinnitetään keskelle taskua. Metsänkävijöiden yhteiset merkit, karhunkäpälät, kiinnitetään metsänkävijämerkkiin siten, että karhunkäpälän kynsi osoittaa ylös.

Luokkamerkkisuoritukset laitetaan vasempaan rintataskuun sen keskelle. II- ja III-luokan merkkejä käytetään samanaikaisesti siten, että II-luokan merkki on ylempänä. I-luokan merkkiä käytetään aina yksin.

Partiopaitaa suositellaan käytettäväksi jokaisessa lippukunnan tilaisuudessa ja etenkin wartioharjoituksissa.

Housut, sukat ja kengät

Lippukunnan viralliset housut ovat mustat sileäkudoksiset housut. Tytöt käyttävät mustaa polviin ylettyvää hametta. Farkut eivätkä verryttelyhousut käy. Sukkien tulee olla mustat. Kengät ovat mustat ja siistit.

Wartioharjoituksissa, retkillä ja leireillä saa partiopaidan kanssa käyttää mitä tahansa housuja.

Huivi

Lippukunnan huivi on perinteinen sinivalkoinen mänkijähuivi. Huivin oikea puoli on sininen ja vasen puoli valkoinen, joka edustaa partiolaisen sydämen puhtautta. Huivia käytetään jokaisessa lippukunnan tilaisuudessa.

Partiopojat ja -tytöt kiinnittävät huivin joko merimies- tai ystävyyden- eli neljäntuulensolmulla. Jokaisella partiopojalla ja -tytöllä on oikeus käyttää joko sinistä tai Jermuretkellä valmistamaansa valkoista osmonsolkea.

Louhisuden soljen saaneet vartionjohtajat käyttävät ko. solkea ainoastaan juhlatilaisuuksissa.

Pillinaru

Pillinarun käyttö on hemeläisille vapaaehtoista joskin suotavaa. Pillinaru kertoo partiolaisen koulutuksesta ja sijoituksesta. Naru kiinnitetään pilliin, joka sijoitetaan vasemmanpuoleisen rintataskun napin lävitse taskuun. Pillinarua käytetään huivin päällä siten, että sen liikkuva solki tulee osmonsoljen alapuolelle.

Vartiolaisen pillinaru on väriltään sininen ja vartionjohtajan musta.